07 maart 24 |

ISO 27001 en bewustwording van informatiebeveiliging bij medewerkers

Blog Informatiebeveiliging
spoofing-informatiebeveiliging

De digitale wereld staat onder constante dreiging sinds de opkomst van cybercriminelen in december 2023. Ze exploiteren ingenieus nagemaakte websites die zich voordoen als vertrouwde videoconferentieplatforms zoals Google Meet, Skype en Zoom. Deze ontwikkeling legt de nadruk op de cruciale rol van doortastende beveiligingsmaatregelen, geleid door ISO 27001, en benadrukt dat bewustwording bij medewerkers geen optie is, maar een absolute noodzaak.

Nep videoconferentieplatforms

De verspreiding van malware, met name Remote Access Trojans (RATs) zoals SpyNote RAT voor Android en NjRAT en DCRat voor Windows, is in een stroomversnelling geraakt. Geraffineerde nepwebsites, gehost op domeinen met sluwe typografische fouten die als twee druppels water lijken op legitieme platforms, verleiden gebruikers doelbewust om in de val te lopen.

In deze cyberaanvalarena is het cruciaal om nepwebsites te spotten. Typosquatting, waarbij aanvallers slimme domeinnamen kiezen, wordt steeds geavanceerder. Het doel? Gebruikers verleiden tot het downloaden van kwaadaardige bestanden, gemaskeerd als legitieme videoconferentie-apps.

ISO 27001 als gids in beveiliging

ISO 27001, de internationale standaard voor informatiebeveiliging, reikt organisaties een gestructureerde hand aan om zich te wapenen tegen geavanceerde dreigingen. Met een scherp oog voor risicobeheer en beveiligingsmaatregelen benadrukt ISO 27001 het belang van een allesomvattende benadering van informatiebeveiliging. Dit gaat niet alleen over technologische maatregelen, maar ook over de betrokkenheid van medewerkers.

Een cruciaal element in ISO 27001 is bewustwording bij medewerkers. Te midden van de recente opkomst van nepvideoconferentieplatforms wordt dit aspect des te urgenter. ISO 27001 dwingt organisaties om diepgaand na te denken over het implementeren van bewustwordingsprogramma’s die medewerkers informeren over potentiële risico’s en de beste praktijken voor informatiebeveiliging.

Malware evolutie: WogRAT en andere innovaties

Naast de dreiging van nepvideoconferentieplatforms zien we een opmars van nieuwe malware, zoals WogRAT, die zich richt op zowel Windows als Linux. Deze malware maakt gebruik van geavanceerde methoden, zoals het misbruiken van gratis online notitieblokplatforms als heimelijke vectoren voor het hosten en ophalen van kwaadaardige code.

De dynamiek van cyberdreigingen transformeert voortdurend. Cybercriminelen passen hun tactieken aan, en organisaties moeten proactief inspelen op deze evolutie. Het vermogen om dreigingen zoals WogRAT te weerstaan, vereist niet alleen geavanceerde technologische oplossingen, maar ook een diepgaand begrip van de menselijke factor in cybersecurity.

Phishing campagnes

Te midden van deze dreigingen komt financieel gemotiveerde cybercriminaliteit prominent naar voren. Een actor, bekend als TA4903, voert grootschalige phishingcampagnes uit om bedrijfsreferenties te stelen. Sinds 2019 actief, intensiveerde deze actor zijn activiteiten in het midden van 2023. De campagnes omvatten spoofing van verschillende U.S. overheidsinstanties en organisaties in diverse sectoren, waaronder bouw, financiën, gezondheidszorg en voedingsmiddelenindustrie.

Medewerkers in de beveiligingsketen

Deze phishingcampagnes maken gebruik van geavanceerde technieken, zoals het gebruik van QR-codes (quishing) voor credential phishing en de EvilProxy-adversary-in-the-middle (AiTM) phishingkit om tweefactorauthenticatie (2FA) te omzeilen. Zodra een doelmailbox is gecompromitteerd, doorzoekt de dreigingsactor naar informatie met betrekking tot betalingen, facturen en bankgegevens. Het uiteindelijke doel is het kapen van bestaande e-mailthreads en het uitvoeren van factuurfraude.

Deze scenario’s onderstrepen de cruciale rol van medewerkers in de beveiligingsketen. ISO 27001 stelt dat bewustwordingsprogramma’s moeten worden geïmplementeerd om medewerkers op te leiden over dergelijke risico’s en om hen te helpen verdachte activiteiten te herkennen en melden.

Bewustwording bij medewerkers

Bewustwording bij medewerkers is de sleutel tot het versterken van de menselijke schakel in cybersecurity. ISO 27001 benadrukt educatie over het herkennen van nepwebsites, veilig downloadgedrag, meldingsprocedures, regelmatige updates en patching van systemen, en het juiste gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA).

Organisaties moeten niet alleen investeren in geavanceerde technologische oplossingen, maar ook in het bouwen van een cultuur van cybersecuritybewustzijn. Een doortastend bewustwordingsprogramma kan de algehele cyberweerbaarheid van een organisatie versterken en de impact van aanvallen verminderen.

Conclusie

De recente toename van cyberdreigingen via nepvideoconferentieplatforms en de opkomst van geavanceerde malware benadrukken de dringende noodzaak voor organisaties om zich actief te beschermen. ISO 27001 biedt niet alleen een raamwerk voor informatiebeveiliging, maar dwingt organisaties ook om actieve bewustwordingsprogramma’s te implementeren.

De menselijke factor, vertegenwoordigd door de medewerkers, is een cruciale schakel in de beveiligingsketen. Door te investeren in educatie en actieve bewustwording kunnen organisaties een robuuste verdediging opbouwen tegen steeds evoluerende cyberdreigingen. Het is tijd om gezamenlijk op te staan tegen deze bedreigingen en de digitale wereld actief veiliger te maken.

Meer weten?

Eens vrijblijvend sparren met één van onze experts over bewustwording bij medewerkers van informatiebeveiliging of ISO27001? Plan een strategiegesprek in.